Memoires Sjoerd Eringa

door Pierre Vanonkel


Sjoerd Eringa is een van de weinige mensen op aarde die in het bed heeft gelegen van mensen als Nelson Mandela,  John F. Kennedy , Barack Obama, de Dalai Lama, Freddy Breck en Jan Peter Balkenende. Mensen die beslissingen moeten nemen waarvan de wereld kantelt,  prestaties moeten leveren waar miljoenen door worden beinvloedt of mensen die gewoon veel geld hebben of  graag belangrijk willen zijn. Deze mensen willen perfect slapen in een perfect bed, ook als ze niet thuis zijn. Het perfecte bed, altijd, overal. Er mag geen derde wereldoorlog uitbreken omdat het zeepbakje van de hotelkamer afbrak, op de teen viel van de wereldleider en hem of haar een slechte nachtrust bezorgde. Van dergelijke futiliteiten kan de wereldvrede namelijk wel degelijk afhangen.

Sjoerd, onze Nederlandse Fries Sjoerd Eringa is de man die de afgelopen 43 jaar van zijn loopbaan vele conflicten en waarschijnlijk zelfs oorlogen heeft voorkomen met een eenvoudig maar zeer nuttig beroep: Sjoerd is voorslaper. Of eigenlijk: Sjoerd was voorslaper, want hij is op 1 mei  vervroegd gepensioneerd, met koninklijke onderscheiding en al. Sjoerd heeft 43 jaar lang voor de wereldtop in talloze hotels en motels op aarde de bedden voor-beslapen. Dat gebeurde in de hotels en motels in de steden, dorpen of kampen waar deze wereldtop korte tijd na Sjoerd bijeen kwam voor een conferentie, G8, bilateraal of ‘vredes’bespreking. Vaak waren dat meerdere bedden per nacht. Het waren 43 tropenjaren, dus hij heeft zijn vervoegd pensioen dubbel en dwars verdiend.

De duizenden aantekeningen, notities, memo´s en kattebelletjes die Sjoerd heeft geschreven leveren natuurlijk een schat aan informatie over het slapen der groten. Matrasinvering, eiderdonspercentage, lettertype welkomsboodschap op de televisie en kracht van de bidetstraal, het draagt allemaal bij. Vooral interessant zijn natuurlijk de specifieke wensen. Zo heeft Sjoerd voor JFK eens een driepersoonsbed beslapen, voor Poetin op een judomat gelegen en voor onze eigen JPB een IKEA bed uitgeprobeerd.

Na zijn pensionering is Sjoerd begonnen zijn aantekeningen, notities, memo’s en kattebelletjes te ordenen om ze te verwerken tot zijn memoires. Deze memoires zullen eind 2009 verschijnen in de vorm van hotelbesprekingen, slapen in hotels was tenslotte zijn leven.

BEDGEHEIMEN is bijzonder trots dat zij toestemming heeft gekregen van Sjoerd om een selectie voor te publiceren op haar website. Vanaf 1 juni kunt u dus regelmatig een bijdrage verwachten van de meesterslaper Sjoerd Eringa!

reageren [1]

Reactie(s)

  1. Ik ben zo dol op slapen dat ik het altijd en overal kan, onder een vloerkleed, in een hangmat, een vliegtuigstoel of tijdens een vergadering, mij maakt het niets uit dus u zult begrijpen dat ik zeer verrast ben door het fenomeen ‘voorslaper’, persoonlijk nooit nodig gehad en ik zou dit beroep ook niet kunnen uitvoeren aangezien ik, zoals ik al beschreef, OVERAL lekker slaap! Zeer intrigerend verhaal, ik lees er graag meer over.
    MVG EM

    — E Mourits · nov 17, 11:07 · #

 
---
---

 



Meld je aan voor de onregelmatig verschijnende Nieuwsbrief
of lucht gewoon je hart:

Email Bedgeheimen