Het Vliegende bed

door Tam Boer

Het vliegende bed is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 27 november 1958 tot en met 9 april 1959. De eerste albumuitgave was in 1959.

Vlegend bed

Het verhaal

Wiske is jarig en Suske heeft als verrassing een mechanisch werkje in Schalulleke laten bouwen waardoor kan ze lopen. Lambik vindt een vliegend bed, waarmee hij terechtkomt op het kasteel van de Van Zwollem's. Een gemaskerde boef vertelt over een geniaal geleerde, die in 1880 iets uitvond. De drie zonen van deze geleerde hadden ruzie en hij verdeelde de formule van zijn uitvinding in drie verschillende vligende bedden.

De gemaskerde verteld dat hij al één bed in zijn bezit heeft. Per toeval ontdekken de vrienden het derde bed in een geheime kamer in het kasteel, maar die raakt kapot. Door "hulp" van een Viking en Sherlock Holmes (Van Zwollem) kan de gemaskerde wegvliegen met het tweede bed. De vrienden gaan naar professor Barabas, die het bed probeert te repareren. Daar laat Van Zwollem een gevonden egyptisch paspoort zien, het is van prins Tof-Fen-Tip.

Suske en Wiske belanden met het derde vliegende bed in Egypte. Daar raken ze gewond door prins Tof-Fen-Tip en zijn bende. Wiske laat Schalulleke weglopen, die verderop wordt gevonden door prinses Banylon. Samen met prins Tof-Fen-Tip helpt ze Wiske en het echtpaar maakt zich zorgen over de opstand van prins La-Meling. Suske komt in de problemen bij de zwarte piramide, maar wordt net op tijd gered door prins Tof-Fen-Tip en zijn leger. De bende van prins La-Meling wordt verslagen en de neven verzoenen zich.

Suske en Wiske vliegen met het bed en het ontbrekende stuk van de formule terug naar België. Professor Barabas gaat aan de slag met de formule, maar op een gegeven moment vraagt hij zich af of hij wel goed bezig is. De vloeistof wordt gestolen door "De Wreker" (Van Zwollem) en Lambik waarschuwt het leger als blijkt dat Van Zwollem Schalulleke in de vloeistof heeft gelegd.

Schalulleke krijgt enorme proporties en het leger probeert haar op te blazen met springstof. Door de ontploffing begint het mechanisme in Schalulleke te werken en ze dreigt het dorp omver te lopen. Zelfs Jerom kan Schalulleke niet tegenhouden. Na wat schade aangericht te hebben, krimpt Schalulleke weer: de vloeistof is uitgewerkt. Als professor Barabas opnieuw proeven wil doen, blijkt Van Zwollem de papieren (waarop de formule geschreven stond) verbrand te hebben.

Recensie

Dit verhaal is een opvallende in het werk van Vandersteen. Je kunt stellen dat hij een beeld van zijn oeuvre schept via een symbolisch overgearticuleerd Begin. Om dat begin tot een echt Begin te maken, wordt het door hem gepresenteerd als een absolute doorbraak en een finale afrekening met de onrijpe 'probeersels' die eraan voorafgaan. Die vroegere werken – maatschappijkritische tekeningen met een religieuze iconografie – worden naar een schimmig voorgeborchte verbannen, door hemzelf zijn 'voorbewuste werk' genoemd. Het werk maakt ook duidelijk dat het nieuwe begin dat zij vooropstelt een totaal ánder oeuvre oplevert. Er wordt niet zomaar een 'jong' werk toegevoegd, vanuit het werk worden nieuwe verbanden en continuïteiten in het héle oeuvre zichtbaar gemaakt. Met de bewustmaking van het 'voorbewuste werk' wordt het hele verhaal over Egypte herschreven.

reageren

Reactie(s)

 
---
---

 Meld je aan voor de onregelmatig verschijnende Nieuwsbrief
of lucht gewoon je hart:

Email Bedgeheimen